
השתלמות עדכון ידע מדעי, תשפ"ה משבר הסביבה והאקלים - הזווית המדעית
מה הקשר בין זיהום אוויר ושינוי אקלים?
19 במרץ 2025
פרופ' דוד ברודאי
ההרצאה עוסקת ביחסי הגומלין הדו-כיווניים בין זיהום אוויר ושינויי אקלים, ומציגה זווית ראייה הוליסיטית להבנת הקשרים בין תופעות שונות הנמצאות כיום בחזית השיח המדעי והציבורי בהקשר לתופעות סביבתיות בקני מידה מרחביים שונים.
פרופ' דוד ברודאי הוא פרופסור במחלקה להנדסת הסביבה, מים וחקלאות בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון. פרופ' ברודאי הוא מומחה למדעי האטמוספירה, ומחקריו עוסקים בזיהום אוויר, אירוסולים ופיזיקה של האטמוספירה, שימושי שיטות ממדעי הנתונים לחקר תהליכים אטמוספרים ושינויי אקלים, ופיתוח טכנולוגיות להתמודדות עם שינויי אקלים, בפרט קציר לחות מהאטמוספירה.
מזהמים לנצח: מה גורלם של כימיקלים תעשייתיים בסביבה שלנו
5 במרץ 2025
פרופ' עדי רדיאן
פעילות אנושית משחררת לסביבה מזהמים אנתרופוגניים, הנמצאים בקרקע, מים ואוויר. גורלם של מזהמים אלה נקבע על ידי תכונותיהם הכימיות והפיזיקליות, לצד האינטראקציות שלהם עם רכיבי הסביבה. הרצאה זו עוסקת בקשרים בין מאפייני המזהמים – מסיסות, הידרופוביות, קוטביות, ומבנה כימי – לבין תהליכי הסעה, פירוק והצטברות שלהם במערכות אקולוגיות שונות. נבחנים ההבדלים בין מזהמים אורגניים ואי-אורגניים, תהליכי ספיחה לקרקע וחלקיקים קולואידיים, וכן תפקידם של מנגנוני פירוק ביולוגיים וכימיים בקביעת זמן השהייה של המזהמים בסביבה. בנוסף, מתבצעת סקירה של מצב תפוצת המזהמים השונים בארץ ובעולם. לבסוף, מוצגים מחקרים עדכניים, כולל עבודת המעבדה, אשר עוסקים בניצול חומרים טבעיים לניקוי מזהמים מהמים ובפיתוח שיטות ניטור חדשניות. ההרצאה מספקת הבנה מעמיקה על הדינמיקה של מזהמים בסביבה ותדגיש את האתגרים והפתרונות האפשריים בהתמודדות עם זיהום סביבתי.
ד"ר עדי רדיאן הינה פרופ' חבר בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון בחיפה. עדי סיימה את הדוקטורט שלה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, במדעי הקרקע והמים וביצעה את הפוסט-דוקטורט שלה בפקולטה לביוטכנולוגיה הביוטכנולוגיה של אוניברסיטת מינסוטה. בסתיו 2016 היא פתחה את המעבדה לכימיה של הקרקע והסביבה המתמקדת בהבנה של התהליכים המורכבים המשפיעים על גורל המזהמים בסביבה, ובפיתוח טכנולוגיות חדשות לשיקום וטיפול במים וקרקעות מזוהמות. העבודה במעבדה מתרכזת סביב צימוד ספיחה עם תהליכי פירוק ביו-גיאוכימיים לשיפור ופיתוח טכנולוגיות טיפול חדשות. במעבדה גם בוחנים תהליכים כימיים וביולוגיים בממשק המים/קרקע; אינטראקציות קולואידיליות עם מאקרו-מולקולות אורגניות; ותגובות טרנספורמציה פני השטח של מזהמים על ידי מינרלי חרסית ותחמוצות.
משאבי המים הטבעיים בישראל: זיהומים ותהליכי שיקום
19 בפברואר 2025
ד"ר ניבי קסלר
מדינת ישראל נמצאת באיזור עם זמינות מים נמוכה יחסית ומאד לא יציבה. עם זאת, גידול האוכלוסייה המהיר בישראל מייצר עלייה מתמדת בצריכת מים. השילוב של שניים מייצר אתגרים רבים למשק המים הישראלי. למרות זאת, ישראל נחשבת לאחת המדינות עם אמינות אספקת מים מהגבוהות בעולם, ואיכות מים מצוינת. על מנת להמשיך ולעמוד בסטנדרטים הגבוהים הללו, משק המים המים הישראלי נדרש לנצל את מקורות המים השונים בצורה מקיימת שמבטיחה את אמינותם ואיכותם גם לדורות הבאים. כחלק ממאמץ זה, רשות המים דואגת לאתר זיהומים של מקורות מים ולשקם אותם. זיהומי מים נגרמים ע"י פעילויות מגוונות כגון דישון, הדברה, פעילות תעשייתית, הספקת דלק ועוד. בהרצאה נלמד על זיהומי מקורות מים: איך ואיפה הם נוצרים, איך מטפלים בהם ואיך ניתן למנוע את היווצרותם. נתמקד במזהמים מסוג תרכובות PFAS, אשר רק בשנים האחרונים עלו למודעות ומהווים אתגר גדול במיוחד למשקי מים ברחבי העולם.
ד"ר ניבי קסלר בעלת תואר ראשון בגיאולוגיה ותואר שני ושלישי מהחוג ללימודי סביבה של האוניברסיטה העברית בירושלים. בתואר השני שלה פיתחה ניבי חיישנים ביולוגיים לרעילות של זיהום אוויר חלקיקי. במסגרת עבודת הדוקטורט, חקרה את יחסי הגומלין בין מיקרואורגניזמים ימיים ונוטריינטים באבק. כיום ניבי עובדת כרכזת בכירה שיקום זיהומי מי תהום באגף איכות מים, רשות המים. במסגרת עבודתה היא אחראית על שיקום זיהומי דלק ו-PFAS במי תהום ועל התווית מדיניות בתחומים אלו.
זרמי אוקיינוסים ויחסי גומלין בינם לבין שינוי אקלים
5 בפברואר 2025
פרופ' חזי גילדור
לזרמים באוקיינוס תפקיד חשוב במערכת האקלים, בין השאר בהסעת חום מקווי רוחב נמוכים לגבוהים ובסילוק פחמן דו-חמצני (CO₂) מהאטמוספירה. ההרצאה תסקור את הזרמים העיקריים באוקיינוסים ואת הכוחות המניעים אותם. בנוסף, תעסוק בדרכים השונות לחקר הזרמים והשפעתם על האקלים, כולל שימוש במודלים בעלי רמות סיבוכיות שונות.
פרופ' חזי גילדור, המכון למדעי כדור הארץ, הפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע, האוניברסיטה העברית בירושלים. בעל תואר בוגר בהצטיינות בגיאופיזיקה ובמדעי האטמוספרה מטעם אוניברסיטת תל-אביב, תואר מוסמך באוקינוגרפיה פיזיקלית מטעם אוניברסיטת טוקיו ביפן ותואר דוקטור מטעם מכון וייצמן למדע ברחובות. את השתלמות הפוסט-דוקטוראט באקלים ושינויים גלובאליים ביצע באוניברסיטת קולומביה. כיום מכהן כפרופסור במכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים.
תחומי מחקריו העיקריים: בתחום האוקיאנוגרפיה - חקר תהליכי ערבוב באוקיינוסים תוך שימוש בתצפיות ובמודלים נומריים, ובתחום האקלים - הבנת שינויי אקלים בעבר ויחסי גומלין בין הביוספרה ובין מערכת האקלים.
קרקעות - מבט על: חשיבות, זיהומים ודרכי התמודדות
22 בינואר 2025
ד"ר אורי נחשון
קרקעות כדור הארץ הינן משאב שהולך ונעלם. תהליכי עיור נרחבים ועיבוד קרקעות בחקלאות המודרנית גורמים לפגיעה באיכות, בזמינות, ובפוריות הקרקע. מדי שנה אלפי דונמים של קרקעות מניבות אובדים בעקבות תהליכי המלחה וזיהום, הידוק, בליה וסחף, וירידה בתכולת החומר האורגני של הקרקע. בכדי לאפשר המשך אספקת מזון איכותי ובכמות מספקת לאוכלוסיית כדור הארץ, יש לפתח שיטות חקלאיות שלא יפגעו בתכונות הקרקע ובפוריותה. בהרצאה אציג מושגים בסיסיים במדעי הקרקע, אסביר מדוע כדור הארץ עומד בפני סכנה אמיתית לאיבוד משאבי הקרקע, ונדון על דרכי התמודדות לצמצום הפגיעה של החקלאות המודרנית בקרקעות כדור הארץ.
ד"ר אורי נחשון, נשוי+2, מתגורר בשדה-צבי בצפון הנגב. חוקר בתחום מדעי הקרקע והמים במכון וולקני. תואר ראשון – גאולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון תואר שני ושלישי – הדרולוגיה במכון המים של אוניברסיטת בן-גוריון בשדה בוקר עוסק במחקרים בתחום שימור משאבי הקרקע והמים.
מחזורים ביוגיאוכימיים
15 בינואר 2025
פרופ' יעלה שקד
בהרצאה מוסבר מהם מחזורים ביוגיאוכימיים תוך התמקדות בשלושה מהם: מחזור הפחמן, מחזור החנקן ומחזור הזרחן. ינתנו דוגמאות לריאקציות המעבירות יסודות ממצב למצב ומושגים הקשורים לתהליכים, התייחסות להשפעת האדם (העצומה) על כל מחזור, למושגי זמן – כמה מהר "עובדים" רכיבים שונים במחזור, ולמנגנוני משוב והקשר שלהם לסביבה ולשינוי האקלים.
פרופ' יעלה שקד, החוג למדעי הסביבה, המכון למדעי כדור הארץ, המכון הבין-אוניברסיטאי באילת, האוניברסיטה העברית.
בטחון מזון - מדיניות לאומית לישראל 2050
8 בינואר 2025
פרופ' אייל שמעוני
מזון ומים הם משאבים לאומיים חיוניים הנדרשים הן להישרדות מיידית והן לבטחון תזונתי בימי שגרה. שניהם מושפעים ישירות משינויי האקלים ואתגרי הסביבה. בטחון מזון מתייחס למצב שבו ליחידים, למשקי בית ולקהילות יש את האמצעים הפיזיים, החברתיים והכלכליים לגשת למזון מספק, בטוח ומזין העונה על דרישות התזונה והעדפות המזון שלהם, ומאפשר אורח חיים פעיל ובריא. תכנון בטחון מזון ברמה הלאומית מחייב גישה רב-ממדית המקיפה את כל שרשרת המזון, לרבות מודלים כלכליים לאומיים המשפיעים עליו. קבוצת המחקר של מוסד נאמן עוסקת במגוון רחב של תחומים המרכיבים את מערכת בטחון המזון: מים, חקלאות, אחסון ועיבוד של תוצרת מקומית ומיובאת כאחד, נגישות לציבור, דפוסי צריכה, כוח אדם וטכנולוגיות, וכן ההיבטים הסביבתיים הכרוכים בכל תהליך ייצור והפצת המזון. בהרצאה נציג את הנושא בהקשר הגלובלי והישראלי, וכן את הגישה והתכניות ארוכות הטווח שיכולות לשפר את ההתמודדות שלנו עם האתגר.
פרופ’ אייל שמעוני הינו מומחה בתחום הפודטק, זוכה פרס מנהל הטכנולוגיה באירופה לשנת 2017. פרופ’ שמעוני בעל תואר דוקטור בהנדסת מזון וביוטכנולוגיה מהטכניון, והיה פרופסור חבר בפקולטה, שימש כסמנכ”ל הטכנולוגיה של קבוצת שטראוס, ממובילי הפודטק הישראלי, ומי שהקים את חממת The Kitchen ב-2015, וכן את אקסלרטור EIT FAN. כיום חבר בורד ויועץ לסטרטאפים וחברות, מלווה חממות טכנולוגיות, מיזמי תזונה דאטא ובינה מלאכותית, מוביל הקמת מרכז חדשנות ממוקד קיימות, וממקד את פעילותו במוסד שמואל נאמן בעיקר בנושא בטחון המזון הלאומי. מחקריו של אייל התפרסמו בעיתונים בינלאומיים מובילים ומתמקדים בשיפור התכונות הבריאותיות של מוצרי מזון על ידי שליטה ברכיבי המזון מהרמה המולקולרית ועד לטכנולוגיות הייצור.
אנרגיה בישראל - תמונת מצב ותמונת עתיד
18 בדצמבר 2024
ד"ר שחר דולב
למגזר האנרגיה חלק משמעותי בפליטות גזי החממה הגורמים למשבר האקלים הגלובלי. כחלק מההתמודדות העולמית עם משבר זה, ובהתאם להמלצות המדענים, המדינות המפותחות מפרסמות תוכניות לאיפוס פליטות גזי החממה עד לשנת 2050. בכדי ליישר קו עם מדינות אלו, פותח במשרד האנרגיה מודל ונכתבה תוכנית להשגת איפוס פליטות (נטו) של גזי החממה ממגזר האנרגיה הישראלי עד לשנת 2050. במפגש הוצגו בקצרה המאפיינים של משק האנרגיה הישראלי והייחודיות שלו מול משקים אחרים בעולם המערבי, והוצגה מפת הדרכים של המשרד להשגת איפוס הפליטות.
ד"ר שחר דולב הוא מנהל תחום פיתוח מודלים ומדיניות ארוכת טווח באגף תכנון, מדיניות ואסטרטגיה של משרד האנרגיה. בתפקיד זה הוא מפתח מודלים להערכת הביקוש לאנרגיה בישראל וכן לבחינת מגזר האנרגיה תחת תרחישים שונים של חדירה גבוהה מאוד של אנרגיה מתחדשת. על סמך מודלים אלה פורסמה לאחרונה מפת הדרכים של משרד האנרגיה למגזר אנרגיה דל-פחמן לשנת 2050. לד"ר דולב תואר ראשון בהנדסת אווירונאוטיקה וחלל, ותארים שני ושלישי במכניקת הקוונטים.
גבולות פלנטריים
12 בנובמבר 2024
פרופ' תמר דיין
המושג "גבולות פלנטריים" מגדיר את המרחב הבטוח לפעילות אנושית על כדור הארץ במטרה למנוע שינויים סביבתיים בלתי הפיכים. הגבולות הפלנטריים קובעים את התנאים המינימליים הדרושים לשמירה על מערכות אקולוגיות תקינות, המאפשרות את קיומו של המין האנושי ושגשוגו.
פרופ' תמר דיין היא זואולוגית ישראלית, פרופסור מן המניין בבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב, יושבת ראש מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט – המרכז הלאומי לחקר המגוון הביולוגי, הכולל גם את אוספי הטבע הלאומיים של ישראל, ופעילת איכות הסביבה. מחקריה עוסקים באקולוגיה בשמירת טבע, בארכאוזואולוגיה.
התחממות גלובלית ושיבוש האקלים - מבט על מודלים אקלימיים
4 בדצמבר 2024
ד"ר רעי צ'מקה
בהרצאה ניתן דגש על חשיבות של מודלי אקלים בזיהוי, חיזוי ומחקר משבר האקלים. מודגם איך ההתפחות של מודלי אקלים בעשרות שנים האחרונות איפשרה לנו להשתמש במודלים אלו כדי לייחס שינויים במערכת האקלים לפעילות בני האדם. בנוסף, נראה איך המודלים חוזים שאקלים כדור הארץ ישתנה בעשרות השנים הקרובות וכמה וודאות יש לנו בשינויים אלו.
קישורים לסרטונים שהוצגו בהרצאה:
שקופית 11 - קרח בקוטב הצפוני
שקופית 22 ו55 - הזרימה באטמוספירה
שקופית 23 - טורבלנציה באטמוספירה (לא הוידאו המקורי אבל מראה אותו הדבר)
שקופית 56 - זרם הסילון
שקופית 57 - הזרימה באוקיינוס
ד״ר רעי צ׳מקה מהמחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת במכון וויצמן. המחקר שלי מתעסק בהשפעת פליטות מעשה ידי אדם על מערכת האקלים. ספציפית, אנחנו מנסים להבין איך עליית גזי החממה השפיעה עד היום ותשפיע בעתיד על זרמי אוויר באטמוספירה וזרמים באוקיינוס, וההשלכות של שינויים אלו על מערכת האקלים.
משבר הסביבה - כיצד הגענו עד הלום?
27 בנובמבר 2024
פרופ‘ יגאל אראל
שינוי האקלים, הנמצא כיום בראש הכותרות בישראל ובעולם, הוא חלק ממשבר עמוק ורחב יותר. טיפול בשינוי האקלים מחייב טיפול במקביל בכ מה סוגיות כגון הידלדלות משאבי טבע, הכחדת מינים, הרס קרקעות ובתי גידול, זיהום הסביבה, זיהום והידלדלות מקורות מים וזיהום האוויר והאוקיינוסים. הפתרונות למשבר הסביבה והאקלים מחייבים שינוי פרדיגמות חברתיות, כלכליות ומוסריות. ללא שינויים אלה, משבר הסביבה והאקלים עלול להחריף ולהוביל לסדרה בלתי פוסקת של משברים חברתיים, כלכליים ופוליטיים.
פרופ‘ יגאל אראל, הינו פרופסור אמריטוס במכון למדעי כדור הארץ של האוניברסיטה העברית ומומחה בתחומי גיאוכימיה ומדעי הסביבה. במסגרת המחקר שלו הוא משתמש באיזוטופים ובריכוזים של מתכות על מנת לעקוב אחר המחזור שלהן בטבע ובסביבת האדם. פרופ' אראל הינו פרופסור אורח במחלקה למדעי הסביבה (Department of Environmental Geosciences) באוניברסיטת וינה. במסגרת עבודתו האקדמית שימש במגוון תפקידים, שכללו בין היתר, דיקן הפקולטה למדעי הטבע, חבר בסנאט האוניברסיטה העברית, ראש המכון למדעי כדור הארץ וראש התוכנית למדעי הסביבה. בנוסף, פרופ' אראל זכה בפרסים שונים, כאשר האחרון שבהם, בשנת 2020 - פרס פרוינד של החברה הגיאולוגית הישראלית.